מהו "HUB ", מהן "חממות" ובמה הם יכולים לתרום לקיבוצים?

ה – HUB הוא חלל עבודה משותף ליזמים ופרילנסרים. מרחב עבודה המפגיש אנשים ורעיונות מתחומים שונים.
החלל כולל אינטרנט, מדפסת ,פקס ,מטבחון וחדר ישיבות.
זו בעצם הזדמנות למפגש עם עצמאים ויזמים מתחומים שונים לשת"פים, התייעצויות, קבלת רעיונות, סדנאות, והזדמנויות עסקיות.

ישנם חללים המציעים סיוע של בעלי מקצוע המתמחים בצרכים של יזמים חברתיים כמו עורכי דין, רואי חשבון, אנשי שיווק חברתי, מעצבי אתרים, כותבי תכניות עסקיות ועוד. לעיתים ישנה נבחרת מנטורים הכוללת מנכ"לים ויועצים בכירים.

HUB'S (פארקי תעסוקה), נפתחים חדשות לבקרים במקומות שונים בארץ.
HUB תל אביב משתייך לרשת בינלאומית המונה כ-60 HUB'S, וכ-7,000 יזמים המחוברים ביניהם ברשת וירטואלית.
ברעננה, לדוגמה, קיים HUB ל-15 חברות בתחום האינטרנט והמובייל.
מודל נוסף ל HUB הוא המרכז הבינתחומי וגורמים פרטיים אחרים, המספקים מנטורים ומימון לסטארטאפים , בתמורה לאחוזים ממניות החברה.

"החממה הטכנולוגית" הינה מודל ייחודי שפותח בישראל, המתמקד בתמיכה בפיתוח טכנולוגיה חדשנית. תכנית החממות החלה לפעול בתחילת שנות התשעים בעקבות גל העלייה מבריה"מ לשעבר, במטרה לאפשר "הנבטה" של רעיונות של יזמים עולים, חסרי מימון וידע ניהולי.
הסיבה העיקרית להקמת תכנית החממות הייתה הרצון לפתור כשל שוק מובנה שהתפתח בתעשיית ההיי-טק: הימנעותם של משקיעים (בעיקר קרנות הון סיכון) מלהשקיע בחברות סיד (Seed) – שנמצאות בשלבים מוקדמים מאוד, כאשר ליזמים יש רק רעיון טכנולוגי ראשוני, בשל הסיכון הרב שבהשקעה בשלב כה מוקדם.

החממות הטכנולוגיות מפוזרות בכל רחבי הארץ-בעיקר בת"א, בחיפה, ביוקנעם ובבאר שבע. בכל שנה יזמים מגישים כ-100 הצעות לפרויקטים טכנולוגיים לכל חממה. הן מנוהלות על ידי הזכיינים, ובחירת הפרויקטים נעשית על ידי נציגים של החממה, של התמ"ת ויועצים מקצועיים. רוב הפרויקטים בחממות הטכנולוגיות הם מתחום מדעי החיים(65%), עם דגש חזק על מכשור רפואי (40%) וביו-פארמה (20%).

הקיבוץ – כחממה ל"חממה"

הקיבוץ, על האפשרויות הגלומות בו, מהווה כר פורה ביותר להתפתחות חממות ו HUB'S.
הוא יכול ליזום הקמת פעילות שתהווה מוקד ל HUB'S, למגוון פעילויות לעסקים טכנולוגיים בינוניים וקטנים, עם דגש ליזמות טכנולוגית או שירותים אחרים.

מטרת החממה כמוקד לעסקים טכנולוגיים קטנים ובינוניים, היא יצירת סביבה קיבוצית דינמית, צעירה והומה עם הפריה הדדית. הענפים הרלוונטיים הם חינוך, חקלאות, פיתוח טכנולוגי ,פיתוח רפואי ונושאים ספציפיים הצמודים למפעל.

הקבוץ יספק מקום, סיוע בניהול, מימון/שותפות, שירותים נוספים, קישור למפעלים ולארגונים אזוריים וכו'.

עסקים טכנולוגיים קטנים ובינוניים נסמכים על הסביבה המידית שלהם לצורך השרידות וההתפתחות, לכן יש צורך להציע עזרה בתחומים שונים:

  • ניצול מבני משק המיועדים לחקלאות לקידום טכנולוגיות חקלאיות.
  • היזון חוזר מול מפעלים, ארגונים וגופים קיבוציים שונים למימוש טכנולוגיות.
  • יצירת סביבה נוחה ליזמים המאפשרת בסיס פעולה נוח ומטפח לדוגמא, אספקת שירותים חיצוניים כגון סוכנויות נסיעות, סוכנויות ביטוח, תמיכה טכנולוגית, תקשוב ותקשורת.

משרד עובד – גובי מלווה, כאמור, את השלבים בפיתוח החממות, ובודק את כדאיותן הכלכלית. כמו כן הוא מסייע בייזום ובניית מודל עיסקי וכלכלי המותאם לכל קיבוץ.

אנו, כרגיל, עומדים לרשותכם בכל שאלה או בקשה, ומסיימים בברכת חג אביב שמח!

אהד עובד

משרד עובד – גובי